Met bijstand stage lopen in de zorg

Lees hieronder een mooi artikel van het AD.

Met bijstand stage lopen in de zorg
Vijftien Hoeksche Waarders met een bijstandsuitkering, van wie dertien statushouders, volgen tot aan de zomer theorielessen en een praktijkstage in de zorg, om zich voor te bereiden op een baan in die sector.

Het gaat om een nieuw, gezamenlijk project van Werk en Inkomen Hoeksche Waard (WIHW) en Calibris Advies, een organisatie die mensen helpt die moeilijk aan werk kunnen komen.
Gisteren ondertekenden zij een samenwerkingsconvenant met instellingen voor verpleeghuis- en gehandicaptenzorg, die juist kampen met een groot tekort aan personeel. De deelnemers aan het traject ‘WelSlagen in de zorg Hoeksche Waard’ trakteerden daarbij op zelfgemaakte hapjes.
Basis

Sinds februari volgen de veertien vrouwen en een man één dag per week lessen aan het ROC Da Vinci College in Dordrecht. ,,De statushouders hebben al wel een inburgeringscursus gedaan, maar leren in het Nederlands is nieuw voor ze”, zegt Diana Scheers, arbeidsmakelaar anderstaligen bij WIWH. ,,Ze leren nu een basis waarmee ze verder kunnen in de zorg, bijvoorbeeld hoe het menselijk lichaam in elkaar zit.”

Een andere deelnemer komt van een sociale leerplaats en wil in de zorg werken, maar heeft moeite met leren. ,,Dit traject kan ze wel volgen. Dat werkt heel positief”, zegt Scheers.

Sinds deze week lopen de bijstandsgerechtigden ook twee dagen per week stage bij Zorgwaard, Gemiva, Profila Zorg, Bavo Europoort, Heemzicht, Alerimus en Cavent.
Unieke kans
Voor Nejoud Jaafar (32) is dat een unieke kans. Ze woont sinds vier jaar in Puttershoek en deed al vrijwilligerswerk in woonzorgcentrum Huys te Hoecke in haar woonplaats. Daar gaat ze nu ook stage lopen. ,,,Ik hoop dat ik er uiteindelijk een baan kan krijgen. Ik vind het contact met anderen zo leuk”, zegt Nejoud, die in haar geboorteland Syrië kapster was.
Klasgenoot Samah Hoshema (43) uit Strijen loopt in die plaats stage bij zorgboerderij Bonaventura, een dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze helpt in de keuken, maakt eten klaar en praat met de cliënten. Zij was in Syrië sportlerares, maar grijpt nu met beide handen dit traject aan. ,,Het is lastig om een baan in Nederland te vinden”, legt ze uit. ,,De taal is moeilijk, de vaktaal begrijp je vaak niet. Ook de Nederlandse regels zijn nog onbekend.”
De bedoeling is dat de bijstandsgerechtigden na dit instroomtraject een BBL-opleiding op niveau 2 of 3 kunnen volgen.

bron: https://www.ad.nl/hoeksche-waard/met-bijstand-stage-lopen-in-de-zorg~a0c0b171/