HBO-stagiaire Karlijn over WijkLeerbedrijf Alkmaar Zuid

Karlijn Bruin
WijkLeerbedrijf
SPH stagiaire

Karlijn is derdejaars Sociaal Pedagogisch Hulpverlening (SPH) leerling aan de Hogeschool van Amsterdam en loopt van september 2016 tot juni 2017 stage bij het WijkLeerbedrijf.
Zij ondersteunt in de begeleiding van de 19 deelnemers, die de opleiding Helpende volgen.

“Op dit moment helpen we 40 kwetsbare wijkbewoners en 20 zorgvragers bij NiKo. Het succes van het WijkLeerbedrijf is zo groot en zichtbaar, dit is zeker een kans om er nog meer uit te rollen in de gemeente Alkmaar!”

Karlijn voert onder andere intakegesprekken met cliënten en zorgt voor een goede match met een deelnemer.
“Ik merk in de gesprekken met cliënten en deelnemers, dat ik iedere dag leer. Vooral mijn gesprekstechnieken kan ik goed oefenen. Ik vind het een uitdaging de vraag achter de hulpvraag te vinden. Dat is een kwestie van veel aandacht geven, luisteren en doorvragen. Maar ook vragen naar bijvoorbeeld vroegere hobby’s en werk levert veel openingen op.”

Een van de cliënten van het WijkLeerbedrijf is een 87-jarige meneer, die door lichamelijke klachten en het overlijden van zijn vrouw erg eenzaam is.
“In eerste instantie ging het alleen om samen naar buiten gaan. Maar door zijn vroegere werk als leraar, is hij goed met computers en het plannen. Nu helpt hij de deelnemer met haar huiswerk, rekenen en ze leren samen schaken. Meneer wil zelfs graag komen lesgeven aan de groep. Dat vind ik een goed voorbeeld van de wederkerigheid en natuurlijk een mooie match!”

“Mijn persoonlijke doel is de mogelijkheden van cliënt en deelnemer goed in te schatten, mensen in hun eigen kracht te zetten en hen hierin te begeleiden”.

Over een goede match gesproken! 😉