Jong helpt oud in wijkleerbedrijf

MBO Scholieren helpen kwetsbare bewoners in Venray-centrum en ‘krijgen’ in ruil diploma dat kans op baan vergroot

door Peter Heesen
VENRAY – In het centrum van Venray start in januari 2016 een wijkleerbedrijf. Ongeveer twintig scholieren worden er opgeleid om klussen te doen voor bewoners die hulp behoeven, omdat ze oud of ziek zijn. Het gaat om huishoudelijke taken als poetsen, wassen en koken, maar ook om het begeleiden van mensen naar activiteiten in de wijk of bij een bezoek aan de huisarts. De hulp is een uitkomst voor mensen die weinig of geen hulp krijgen van familie en bekenden, en daardoor het risico lopen dat ze vereenzamen en slecht voor zichzelf zorgen.

De hulp wordt via het wijkleerbedrijf geboden door mbo-scholieren die geen stageplek hebben en dus niet kunnen afstuderen, maar ook door scholieren die te weinig opleiding hebben genoten om gemakkelijk een baan te vinden (minder dan mbo-niveau 2). Via het wijkleerbedrijf, waar de lessen ook worden gegeven, kunnen ze alsnog het begeerde diploma bemachtigen. Tevens kunnen de kennis en ervaring die ze opdoen ertoe bijdragen
dat ze doorstromen naar een hoger onderwijsniveau.

Voor het werk in het wijkleerbedrijf komen ook werklozen in aanmerking. Zij kunnen arbeidsritme opdoen en een beroep leren, zodat ook zij meer kans maken op een betaalde baan. Wethouder Lucien Peeters vindt het wijkleerbedrijf een goed voorbeeld van twee kwetsbare groepen die elkaar helpen. Verder wordt ook de gemeente er beter van. Als het project slaagt, bespaart ze zorg- en bijstandskosten.

Bij het project zijn tevens zorgen welzijnsinstellingen betrokken. Zij dragen bij aan de financiering en leveren stageplaatsen. Het project wordt begeleid door adviesbureau Calibris, dat op zestien plekken in Nederland wijkleerbedrijven heeft opgezet, onder meer in Maastricht. Volgens Mariël Goffin, leider van het project in Maastricht, lijkt het daar een succes te worden. In 2014 zijn zestien mensen, onder wie twee tienermoeders in de bijstand gestart. Dit schooljaar sluiten zij hun tweejarige opleiding af. „Er is tot nog toe slechts één afvaller. Ons doel is 80 procent aan een diploma te helpen.”

 

© Copyright 2015 Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad.
Het auteursrecht, ook ten aanzien van artikel 15 AW, wordt uitdrukkelijk voorbehouden.