WijkLeerbedrijf Landgraaf officieel geopend!

 ‘Studenten willen gewoon altijd iets te doen hebben’

Het WijkLeerbedrijf Landgraaf is op dinsdag 17 mei officieel geopend, onder belangstelling van vele inwoners uit de buurt. In dit project, dat gekoppeld is aan het digitale wijkplatform Elisehelpt.nl, bieden studenten van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn van Arcus College tijdens hun stage kleinschalige ondersteuning aan bewoners in de gemeente Landgraaf. Het gaat hier nadrukkelijk om die vragen die niet voor indicatie in aanmerking komen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning of Zorgverzekeringswet.

DSC02425

“Eigenlijk snijdt het mes niet aan twee, maar aan drie kanten,” volgens projectleider Mariël Goffin. Studenten krijgen een waardevolle stageplek, met intensieve begeleiding en theorie en praktijk dicht bij elkaar. De bewoners krijgen ondersteuning en ervaren minder eenzaamheid. En last but not least kunnen mantelzorgers en vrijwilligers worden ontlast.

Wegwijs op de iPad

De studenten verrichten niet alleen lichte en aanvullende huishoudelijke werkzaamheden, ze begeleiden bijvoorbeeld ook (oudere) bewoners bij het boodschappen doen, of naar een afspraak in het ziekenhuis. Ook iemand leren omgaan met een tablet kan tot hun taken behoren, zoals mevrouw Poth vertelde tijdens de opening van het WijkLeerbedrijf. “Op de momenten dat de student er is kan ik lekker naar buiten in mijn rolstoel, een boodschap doen of genieten van de buitenlucht. Verder kunnen de studenten mij wegwijs maken op de tablet en word ik erg blij van jonge mensen om me heen. Zo krijg ik weer meer sociale contacten. Ik zou iedereen adviseren om gebruik te maken van de ondersteuning van het WijkLeerbedrijf.” 

Leren van elkaar

Bas is een van de studenten die wijkbewoners ondersteunen in het kader van hun opleiding. Drie dagdelen per week zit hij in de schoolbanken van het leerhome in Landgraaf, daarnaast is hij vooral actief in de praktijk. Hij werkt graag samen met de cliënten van Radar aan hun taken in het woonhuis. De studenten worden begeleid door de coördinator van Elise, die ook regelmatig meegaat naar de bewoners. Verder zorgen medewerkers van Meander Zorggroep, Levanto en Radar voor de praktijkbegeleiding, zodat de studenten goed voorbereid hun praktijkexamens kunnen doen. Dat samen wandelen of een kopje koffie drinken ook leren en helpen is, is nog niet voor alle studenten begrijpelijk. Praktijkbegeleider Laura Meis van Levanto over de studenten: “Ze willen gewoon altijd iets te doen hebben”.

DSC02377

Heeft u interesse in ondersteuning voor uzelf of voor een bekende? Neem dan contact op via Hellen Mayntz 06-19214161 of via landgraaf@wijkleerbedrijf.nl.