Persbericht- Primeur Diploma-uitreiking woonhulp bij Swetterhage in Zoeterwoude

Persbericht

Opleiding Woonhulp Gehandicaptenzorg
PRIMEUR DIPLOMA-UITREIKING BIJ SWETTERHAGE IN ZOETERWOUDE

Op maandag 5 februari was het feest bij woon- en werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude. Paulina, Carolina, Feshall en Jeannette, die leren en werken bij de Gemiva-SVG groep, ontvingen hun diploma van de kersverse opleiding ‘Woonhulp Gehandicaptenzorg’. Een primeur, want zij waren de eersten in Nederland die dit erkende diploma kregen.

Studenten van de opleiding leren om te ondersteunen bij vrijetijdsactiviteiten, huishoudelijke en facilitaire werkzaamheden. De geslaagde kandidaten volgden deze opleiding de afgelopen 1,5 jaar op de academie voor Zelfstandigheid van ’s Heeren Loo in Leiden. De opleiding is door Calibris Advies samen met scholen voor speciaal onderwijs en bovengenoemde zorgorganisaties ontwikkeld voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Astrid de Boer, jobcoach van de Gemiva-SVG Groep: “Er zijn niet veel opleidingsmogelijkheden voor deze doelgroep. Met deze praktijkgerichte opleiding geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om zich te kwalificeren en te ontwikkelen. Daarmee hebben ze een grote kans op een baan en om te participeren aan de maatschappij. Paulina, Carolina, Feshall en Jeannette konden alle opdrachten van de lessen met hulp van werkbegeleiders direct toepassen op hun werkplek. Meerwaarde is dat ze tijdens de lessen van elkaar hebben geleerd waardoor ze ook persoonlijk enorm zijn gegroeid.”

Paulina is heel blij dat ze is geslaagd. “Het geeft me de kans om te groeien in dit vak. Omdat de opleiding nog nieuw is zat ik bij de eerste groep studenten. Ik heb veel geleerd over voeding, schoonmaken, koken, de betekenis van bijvoorbeeld epilepsie en autisme en over hoe je met kritiek kunt omgaan.“ Paulina is naast cliënt ook medewerker van de Gemiva-SVG Groep. Ze ondersteunt de begeleiders bij woon- en werkgemeenschap Swetterhage in Zoeterwoude.

Opmerking Frank Braaksma Calibris Advies: “Bij de uitreiking hebben we het belang van een branchediploma aangegeven. Wat willen we ermee bereiken = opnemen van de functie woonhulp in het functiegebouw. Dit betekent niet dat er een aantal klussen voor een enthousiast iemand worden verzameld maar dat er een baan is waarop kan worden gesolliciteerd. Een baan met waarde waarvoor de werkgever een salaris betaald. We hebben ook de ambitie van VGN van 2.000 Woonhulpen over 4 jaar genoemd en aangegeven waarom dit van belang is en relevant voor deze eerste vier. Het helpt bij de beeldvorming en het doorontwikkelen van het vak woonhulp. Wanneer we groeien naar dit aantal dan is de branche-erkenning geslaagd en hebben we langdurig deze nieuwe functie verankerd in de functiegebouwen van ouderenzorginstellingen en gehandicapteninstellingen in Nederland. De kans op blijvend werk als woonhulp neemt daarmee toe”.

EINDE PERSBERICHT

 
Noot voor de redactie
Meer informatie is verkrijgbaar bij Astrid de Boer, Jobcoach Gemiva-SVG Groep, tel. 071 580 6192 of astrid.de.boer@gemiva-svg.nl.
Foto 1 – groepsfoto (boven van links naar rechts: Astrid de Boer (Jobcoach Gemiva-SVG Groep), Frank Braaksma ( Directeur Calibris Advies), Carolina, Aad Stolwijk (Regiodirecteur Gemiva-SVG Groep), Jeannette, Laura Roos (Docent academie voor Zelfstandigheid, ’s Heeren Loo), Marieke Heijkoop (Calibris Advies) / onder van links naar rechts: Paulina en Feshall.
Foto 2: Paulina is heel blij dat ze is geslaagd. De redactie kan de afbeeldingen gratis en rechtenvrij gebruiken.