skip to Main Content

Welkom bij het WijkLeerbedrijf IJsselstein!

Het WijkLeerbedrijf IJsselstein is speciaal opgericht om informele hulp te bieden aan mensen in de wijk, maar is er ook voor inwoners uit de gemeente die een uitkering ontvangen en/of geen diploma hebben en graag in de zorg en dienstverlening sector willen werken. In het Wijkleerbedrijf worden deze twee doelstellingen mooi samengebracht in een MBO niveau 1 opleiding waarbij ‘ Leren in de praktijk’ voorop staat.

Wanneer komt men in aanmerking?

Mensen uit de gemeente IJsselstein, Nieuwegein en Houten die een uitkering ontvangen en/of niet in het bezit zijn van een diploma kunnen zich aanmelden bij het WijkLeerbedrijf. Vaak wordt deze mogelijkheid in overleg met een werkcoach van Werk Inkomen Lekstroom vooraf besproken. Daarna volgt er een intakeprocedure. Als deze positief is kan een deelnemer instromen. Er zijn altijd meerdere deelnemers die tegelijkertijd het leertraject starten.

Opleiding en stage

De opleiding MBO niveau 1 dienstverlening & zorg (entree) duurt 1 jaar. Tijdens de opleiding doen deelnemers praktijkervaring op door mensen in de wijk te helpen. Daarnaast wordt samengewerkt met (zorg) instellingen in de regio waar deelnemers ook stage ervaring opdoen. Met 16 uur stage per week leiden we de deelnemers op naar een baan in de dienstverlening (bijvoorbeeld horecagelegenheid, cateringvoorziening binnen een zorgcentrum)  of in de gehandicapten- of thuiszorg. Per jaar levert het WijkLeerbedrijf IJsselstein hierdoor meer dan 8000 uur informele hulp. En daar wordt iedereen beter van!

Professionele begeleiding

De deelnemers worden begeleidt door de coördinator van het WijkLeerbedrijf. MBO Utrecht zorgt voor het onderwijsprogramma en elke week volgen de deelnemers één dag school met vakken als: nederlands, rekenen, loopbaan & burgerschap en zorglessen. De docent komt voor de lessen naar het WijkLeerbedrijf toe.

Een diploma en dan?

Na 1 jaar opleiding ontvangen de deelnemers hun diploma. Tijdens de opleiding wordt het voor deelnemers meestal al duidelijk met welke doelgroep zij graag willen werken. Zij worden hierin begeleidt door de coördinator van het Wijkleerbedrijf en voorbereid op het solliciteren en de sollicitatiegesprekken. Er zijn ook deelnemers die willen doorleren en hiervoor op zoek gaan naar een betaalde BBL baan.

Wat doet het WijkLeerbedrijf allemaal?

Beschrijf hier het type activiteiten dat het WijkLeerbedrijf allemaal doet. Wat voor hulp bieden we aan? En aan wie?

Het WijkLeerbedrijf IJsselstein biedt inwoners van IJsselstein een helpende hand. Het WijkLeerbedrijf is er voor iedereen die een steuntje in de rug kan gebruiken, van jong tot oud. Een indicatie voor de thuiszorg is niet nodig. Je kunt hierbij denken aan:

  • Samen boodschappen doen
  • Samen eten maken
  • Begeleiden bij activiteiten
  • Een wandeling maken
  • Een praatje maken of spelletje spelen
  • Licht huishoudelijke taken in het huis uitvoeren

Onze impact in IJselstein

WijkLeerbedrijf IJsselstein is gestart in 2016
0
Actieve deelnemers
0
Uitgereikte diploma's
0
Uitstroom zonder diploma
0
Uitstroom naar werk of vervolgopleiding

Samenwerkingspartners

Verhalen van deelnemers

Het verhaal van Fatemeh

‘Ik werkte twaalf jaar in een ziekenhuis, maar ik kon hier niet aan het werk…

Het verhaal van Suzana

‘Twee jaar geleden kreeg ik een brief van de gemeente Hilversum. Ik durfde de brief…

Het verhaal van Kelly en mevrouw Cörvers

Het is inmiddels een traditie geworden: iedere week maken José Cörvers (64) en Kelly (26)…

Back To Top