Welkom bij WijkLeerbedrijf Alexander-Ommoord

Vanaf september 2017 is het WijkLeerbedrijf Alexander-Ommoord geopend en is gevestigd in het Huis van de Wijk; de Gerard Goossen flat aan de Thomas Mannplaats 150.

Het WijkLeerbedrijf is een samenwerkingsverband tussen het ROC Albeda College, de gemeente Rotterdam, Stichting Humanitas en Calibris Advies (een landelijke organisatie die mensen aan werk en opleidingen helpt en verschillende organisaties met elkaar verbindt).

Merkt u dat u niet meer alles zelf kunt doen; alledaagse dingen als afwassen, boodschappen doen, een wandeling maken of behoefte aan gezelschap; dan kunt u voor dit soort vragen terecht bij het WijkLeerbedrijf. Stagiaires van het Albeda College van de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn kunnen u hierbij ondersteunen.

Vanuit het WijkLeerbedrijf gaan de stagiaires de wijk in om hulp te bieden aan kwetsbare wijkbewoners of bewoners van een Zorginstelling.

Tijdens de stage worden zij begeleid door de coördinator van het WijkLeerbedrijf. De hulp vragen komen bij de coördinator binnen via de Huisartsen, Wijkteams, Vraagwijzers, welzijnsorganisaties of wijkverpleegkundigen. Clienten kunnen ook zelf de hulpvraag stellen. Er is voor deze hulp geen indicatie van de WMO of Zorgverzekering nodig, het is informele hulp.

Als er een vraag is brengt de coördinator een bezoek aan de cliënt; waar er afspraken worden gemaakt over de hulp die de stagiaire gaat verlenen.

Cliënten en stagiaires bewijzen elkaar, over en weer, diensten in de vorm van wederkerigheid. De cliënten kunnen ondersteuning bieden aan de stagiaires door b.v. hulp bij taal of schoolopdrachten.

Coördinatoren vinden het mooi om te zien hoe ouderen en jongeren elkaar versterken; zoals een stagiaire die met een oud-havenwerker naar de waterkant gaat, daar de schepen ziet waar hij van alles over vertelt of een mevrouw die alleen niet meer naar buiten durft en nu samen met de stagiaire boodschappen doet.

De stagiaires lopen gedurende het schooljaar stage, met uitzondering van de schoolvakanties. Studenten die de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg en Welzijn willen volgen kunnen zich aanmelden bij het Albeda College.