Skip to content

Opleiding WoonHulp

Koffie zetten, boodschappen doen, een bed verschonen of de was strijken: het zijn belangrijke taken in de ouderen- en gehandicaptenzorg. Maar door personeelstekorten staan deze werkzaamheden onder enorme druk. Dat geldt nog sterker voor het geven van wat extra aandacht aan de bewoners, een spelletje doen of samen een kopje koffie drinken.

Daarom heeft Calibris Advies samen met onderwijs- en zorginstellingen de brancheopleiding WoonHulp ontwikkeld. Een WoonHulp is er speciaal voor die eenvoudige, maar toch zo belangrijke taken.

Deelnemers

De opleiding WoonHulp is geschikt voor:

  • cliënten die wonen of werken binnen een gehandicaptenzorginstelling;
  • leerlingen van praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs die niet in staat zijn een mbo-1 (Entree)opleiding af te ronden.

Deelnemers aan de opleiding WoonHulp moeten in staat zijn om zelfstandig enkelvoudige handelingen uit te voeren. Als ze daarbij hulp nodig hebben, moeten ze die zelf in kunnen inschakelen. Verder is het onder meer belangrijk dat ze zich dienstverlenend op kunnen stellen, zich in cliënten in kunnen leven en dat ze initiatief kunnen nemen.

Theorie en praktijk

De opleiding verbindt op een eenvoudige manier de theorie met de praktijk. Minimaal een halve dag per week wordt besteed aan theorie: die verwerken deelnemers online, gecombineerd met (groeps)lessen door de trainer of docent. De theorie wordt via praktijkopdrachten gekoppeld aan leren in de praktijk. Deze opdrachten voeren de deelnemers uit op de plek waar ze minimaal anderhalve dag per week stagelopen. Ze worden hierbij begeleid door werkbegeleiders uit de stage-organisatie.

Praktijkbewijs en diploma

De opleiding is opgedeeld in 10 praktijkbewijzen. Voor elk module behaalt de deelnemer een praktijkbewijs zodat hij stap voor stap groeit tot een WoonHulp. De opleiding wordt uiteindelijk afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Als beide examens zijn behaald, ontvangt de deelnemer het WoonHulp- diploma. Afhankelijk van de verdieping in de branche, staat hierop de erkenning van VGN (gehandicaptenzorg), Actiz (ouderenzorg) of van beide brancheverenigingen. Daarna kunnen gediplomeerden als WoonHulp in de zorg aan de slag.

Licenties

De opleiding is online beschikbaar. Instellingen die deze aan willen bieden aan cliënten of leerlingen, kunnen per deelnemer een licentie aanschaffen. Let op: tijdens de opleiding WoonHulp volgt de student een schoonmaakmodule via WoonHulponline.nl of behaald een schoonmaakcertificaat SGH of microvezel. De verantwoordelijkheid voor het behalen van een schoonmaakcertificaat ligt bij de opleidingsinstelling.

Deelnemers kunnen de opleiding in hun eigen tempo volgen. Wij adviseren een opleidingsperiode van ongeveer anderhalf jaar.

  • Je kunt voor iedere deelnemer een licentie aanvragen, inclusief een gratis account voor de opleider/trainer/docent. Licenties zijn aan te vragen via woonhulp@calibrisadvies.nl.
  • De folder voor deelnemers aan de opleiding WoonHulp vind je hier.
  • Lees de ervaringen van leerlingen WoonHulp in het artikel Met NUdoen! werken in de zorg

WoonHulp voor Praktijkonderwijs of voorgezet speciaal onderwijs

Nieuwsgierig naar Praktijkonderwijs of voorgezet speciaal onderwijs?

Lees het hier

Hoe geeft de onderwijsinstelling de opleiding vorm?

De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de opleiding ligt bij de opleidingsinstelling. Deze stelt zich voorafgaand aan het starten van de opleiding op de hoogte van de inhoud en regels van de opleiding.

Wilt uw organisatie WoonHulp zelf implementeren?

Dat kan. Als zorgorganisatie doet u alles zelf. Alleen aanschaf licentie en examens is bij Calibris Advies. De licentie geeft toegang tot het lesmateriaal en docentenmateriaal. 

WoonHulp voor zorginstellingen

Nieuwsgierig naar onze WoonHulp voor zorginstellingen? Neem contact met ons op!

Er worden WoonHulpen opgeleid in..

Klik op de kaart voor meer informatie.

De verhalen van onze deelnemers

Back To Top