Skip to content
Een opleiding en werkervaring opdoen als springplank naar betaald en zinvol werk? Dát is het WijkLeerbedrijf!

Informele hulp

Samen boodschappen doen, een kopje koffie drinken of iemand begeleiden naar een activiteit: het is ontzettend belangrijk voor wijkbewoners die hulp nodig hebben. Hierdoor kunnen zij langer thuis blijven wonen en ervaren ze minder eenzaamheid. Ook kan op deze manier het werk van mantelzorgers verlicht worden. Dit soort belangrijke ‘informele’ hulp is niet mogelijk via de gemeentelijke ondersteuning vanuit de Wmo.

Aan het werk

Hier ligt een mooie kans voor mensen die een talent en drive hebben om in de zorg te werken maar zelf moeilijk aan het werk kunnen komen. In samenwerking met onderwijs, (thuis)zorgorganisaties en gemeenten, maakt het WijkLeerbedrijf mogelijk dat die kans gepakt kan worden. In het WijkLeerbedrijf volgen deelnemers een opleiding op mbo-niveau 1 of 2. Tegelijk doen ze relevante werkervaring op. Tijdens of direct na de opleiding helpen wij onze deelnemers ook nog eens naar betaald werk in de zorg.

Wederkerigheid

En dat is niet alles. We vragen wijkbewoners die hulp ontvangen om iets terug te doen voor onze deelnemers. Bijvoorbeeld door te oefenen met de Nederlandse taal en rekenen, of door ze te helpen bij het leren fietsen. Niet alleen heel nuttig, vaak vinden bewoners het ook ontzettend fijn om iets terug te kunnen doen.

Resultaten

Een WijkLeerbedrijf levert gemiddeld 10.000 uur informele hulp per jaar. 4 op de 5 deelnemers behalen een mbo-diploma; 3 op de 5 deelnemers stromen daarna door naar werk of een vervolgopleiding.

Je vindt een WijkLeerbedijf in...

Klik op de kaart voor meer informatie over een WijkLeerbedrijf.

De verhalen van onze deelnemers

Het verhaal van Iris

Iris is 19 jaar oud en deelnemer op het WijkLeerbedrijf Daalhof in Maastricht. Op het WijkLeerbedrijf Daalhof doen deelnemers praktijkervaring op in de wijk die aansluit bij hun opleiding. Eerst met informele hulp- en ondersteuning…

Het verhaal van Fatemeh

‘Ik werkte twaalf jaar in een ziekenhuis, maar ik kon hier niet aan het werk met mijn diploma’

Back To Top