Skip to content

De stage en stageweek van Marit

Marit (21 jaar) loopt sinds augustus 2023 stage op ons WijkLeerbedrijf in Venray. Marit loopt stage via MET ggz, één van de samenwerkingspartners van het WijkLeerbedrijf.

Hoe Marit bij het WijkLeerbedrijf terecht is gekomen, hoe zij haar stage ervaart én welke tip Marit meegeeft aan toekomstige stagiaires lees je hieronder.

Marit, wat is je achtergrond en hoe ben je op het WijkLeerbedrijf terecht gekomen?

Ik ben 3de jaar student op de opleiding Social Work en vanaf het begin van dit schooljaar (2023-2024) loop ik stage op het WijkLeerbedrijf*. Van maandag tot donderdag loop ik stage en op vrijdag zit ik op school.

De stage op het WijkLeerbedrijf past bij mijn toekomstplan. Ik wil later graag zorgcoördinator of teamleider binnen de ggz worden. Mijn wens was een stage waarin ik mee zou kunnen kijken met de functie coördinator. Kim, werkzaam bij MET ggz en externe coördinator bij het WijkLeerbedrijf, ving mijn wens op. Van haar kreeg ik het aanbod om stage te komen lopen op het WijkLeerbedrijf. Ik was meteen enthousiast. De stage geeft mij de mogelijkheid om het hele jaar te ontdekken hoe het werk van een coördinator eruitziet.

Waar houd je je tijdens de stage mee bezig?

Met zowel de begeleiding van studenten als kantoorwerk. Dat laatste is nieuw voor mij dus dat was even wennen en schakelen. Een voorbeeld: Ik ben gewend in het zelf organiseren van activiteiten terwijl ik nu er juist voor zorg dat de studenten dingen regelen en organiseren. Ik stimuleer nu anderen in plaats van dat ik zelf de aanpakker ben.

Kantoorwerk en administratie is naast het begeleiden van mensen een belangrijke kant van Social Work. Met administratie bedoel ik het op de juiste manier rapporteren, planningen bijhouden, evaluatiegesprekken voeren en met disciplines of bedrijven in contact komen. Zoals met verwijzers van de gemeente. Ik vind dit heel leerzaam!

Op het WijkLeerbedrijf in Venray zijn er in totaal 20 studenten en bij de Strijkservice** zo’n 10 tot 13. De begeleiding van de studenten van de strijkservice is uitdagend vanwege het Nederlandse taalniveau. Sommige studenten kunnen geen woord Nederlands. Dan ben ik zoekende in hoe ik ervoor kan zorgen dat we elkaar begrijpen.

Kun je een inkijkje geven in je dag of week?

Elke dag is heel verschillend dus dat is nog best lastig. Dit is mijn week globaal:

  • Op maandag ga ik in de ochtend met een collega naar de markt. Veel studenten hebben een bijstandsuitkering. Op de markt halen we fruit om op het WijkLeerbedrijf altijd een voorraad gezond eten te hebben. Verder zijn er op maandag vaak evaluaties en andere afspraken.
  • Op dinsdag ben ik in de ochtend bij de strijkservice. In de middag is er een inloopactiviteit voor ouderen in de wijk. Studenten organiseren de inloopactiviteit en ik begeleid ze hierin.
  • Woensdag bestaat vrijwel de hele dag uit het begeleiden van de deelnemers bij zowel de strijkservice als de studenten op het WijkLeerbedrijf. In de ochtend zijn studenten op het WijkLeerbedrijf aanwezig om hun huiswerk te maken of voor het vertrek naar de stage.
  • Op donderdag is de lesdag voor studenten. Dan komen de docenten van Gilde Opleidingen om les te geven. In de ochtend ga ik op pad met de andere stagiair om de was van de strijkservice weg te brengen en boodschappen te halen voor de lunch. Op donderdag lunchen we namelijk gezamenlijk met alle studenten. De donderdagmiddag bestaat vaak uit administratie op kantoor.

Een afwisselende week dus. Geen dag is hetzelfde. Dit bevalt mij erg goed!

Wat neem je mee uit de stage?

De kans die studenten krijgen op het WijkLeerbedrijf vind ik bijzonder. Ze krijgen veel meer kansen dan op een normale opleiding, bijvoorbeeld met verzuim. Alles is bespreekbaar. Ik wist niet dat er zoiets als het WijkLeerbedrijf bestond en ik vind het een heel mooi concept.

In het begin vond ik alle werkzaamheden best spannend. Een lastig telefoongesprek met een wijkklant voeren, ging moeizaam. Nu merk ik dat veel steeds makkelijker gaat en kan ik volgende stappen zetten. Zoals meer inbreng hebben in een evaluatiegesprek met studenten en de gemeente.

Mijn kracht ligt in de praktijk en het werken met mensen. Dit vind ik leuker dan op school zijn. Dit wist ik al en wordt bevestigd met mijn stage op het WijkLeerbedrijf.

Heb je een tip voor andere stagiaires?

Laat jezelf meenemen! Ikzelf was in het begin zoekende in wat ik moest gaan doen. Wat hielp is veel mee te kijken en vragen te stellen. Zo merkte ik dat ik steeds sneller dingen kon oppakken. Veel vragen stellen, daar kom je het verst mee!

Ben je geïnspireerd door de ervaring van Marit én ben je op zoek naar een stage? Bekijk hier de vacature voor stagiair op het WijkLeerbedrijf. Wij zoeken door het hele land stagiaires op onze WijkLeerbedrijven!

 

*Lees hier meer over het WijkLeerbedrijf Venray.

**Als een aanvulling op de dienstverlening van het WijkLeerbedrijf Venray, ondersteunt de ‘Strijkservice’ wijkbewoners bij strijkwerk. Een voor veel van hen, fysiek belastende taak. Door de Strijkservice bieden we aan zowel wijkbewoners ondersteuning als dat we mensen met een uitkering van de gemeente Venray helpen bij hun ontwikkeling op een begeleidende werkplek die met deze service wordt gecreëerd.

Back To Top