Skip to content

Junior adviseur

De rol van junior projectadviseur onderwijs en zorg is een functie waar gedreven en ambitieuze collega’s zichzelf goed kunnen ontwikkelen. Zij starten door aan de basis van onze projecten te staan in de frontdesk en backoffice of beginnen in de combinatie met het werk als projectcoördinator. Het doel is dat je gaat groeien in de functie van adviseur onderwijs en zorg.

De junior adviseur maakt bij de start in de functie vaak eerst een combinatie van twee rollen. De junior adviseur start met werkzaamheden in de frontdesk/backoffice of als projectcoördinator.. Zo heeft de beginnend adviseur een mooi fundament voor de verdere loopbaan binnen Calibris Advies.

De werkweek van Lisanne (junior adviseur)

“Ik ben sinds begin 2022 werkzaam als junior adviseur bij Calibris Advies. Na twee jaar als projectmanager in de publieke sector gewerkt te hebben was ik op zoek naar meer verdieping en ontwikkeling. Beide vond ik bij Calibris Advies!”

Bekijk de werkweek van Lisanne

Hoe ziet het werk van een junior adviseur eruit?

Start de junior adviseur bij de frontdesk dan begint hij of zij in het kloppend hart van onze projecten. De deelnemers van onze projecten hebben een afstand tot de arbeidsmarkt, doordat ze bijvoorbeeld een (bijstands-)uitkering ontvangen of geen werkervaring in de zorgsector hebben. Wel hebben onze deelnemers allemaal het talenten om in de zorgsector te kunnen werken en dat talent helpen wij ze verder te ontwikkelen. Dagelijks zoeken de mensen van de frontdesk contact met deelnemers om ze te ondersteunen bij het aanmelden, ze voor te lichten en ze te helpen bij het maken van afspraken voor een intakegesprek bij een coach. Naast deze werkzaamheden heeft de junior adviseur bij de frontdesk een coördinerende rol in de projectcommunicatie. Wij communiceren onder andere via (sociale) media, de gemeenten en het UWV. De junior adviseur stemt met de coaches af en coördineert de productie van bijvoorbeeld ervaringsverhalen van deelnemers, de tekstschrijver, fotograaf en de vervaardiging van advertentiematerialen.

Maakt de junior adviseur een start in de combinatie met de rol van projectcoördinator, dan zijn zij in eerste instantie ook de coördinerende schakel, een eerste aanspreekpunt en de steun voor onze deelnemers.

De projectcoördinator verzorgt bij de start van het traject in een WijkLeerbedrijf het introductieprogramma voor de deelnemers. Tijdens de stagedagen van deelnemers is een projectcoördinator op het WijkLeerbedrijf aanwezig om de touwtjes in handen te houden. Ze verzorgen de match voor de stageplaats tussen deelnemer en wijkbewoner en zijn het aanspreekpunt voor de wijkbewoners die informele hulp ontvangen. Ook stemt een projectcoördinator af met zorgorganisaties over stageplekken binnen de (thuis-)zorg. Hij of zij heeft oog voor verbeterpunten en pakken dit proactief op, door te begeleiden of het geven van workshops over thema’s als werknemersvaardigheden, communicatie en omgaan met stijgende energiekosten.

Het maakt de projectcoördinator blij om deelnemers te kunnen steunen op sociaal vlak door knelpunten op te lossen die zich voordoen in de persoonlijke leefomgeving. Het is de taak van de projectcoördinator om vroegtijdig (nieuwe) problemen te signaleren en te helpen bij de oplossing, met blijvend oog voor het behoud en vergroten van de zelfredzaamheid van de deelnemers. Waar nodig verwijst de projectcoördinator op tijd door naar (hulpverlenende) instanties.

Als de junior adviseur bovenstaande werkzaamheden goed onder de knie heeft, gaat hij of zij de werkzaamheden uitbreiden en collega adviseurs ondersteunen bij het operationaliseren van projecten en het voorbereiden en assisteren bij trainingen. Op termijn draagt de junior adviseur ook steeds meer bij aan acquisitie van trajecten en het schrijven van offertes. Zo gaan zij, eerst samen met een collega adviseur en later steeds meer zelfstandig, werken aan het uitvoeren van projecten. Hierin krijgen ze natuurlijk begeleiding van een senior adviseur die hen helpt bij hun ontwikkeling.

Welke kwaliteiten heb je als junior adviseur nodig?

Voor de functie van junior adviseur heb je minimaal HBO werk- en denkniveau nodig. De richting van de opleiding is minder van belang. Een junior adviseur werkt graag zelfstandig en kan zijn of haar eigen werk goed organiseren. Daarnaast zijn de adviseurs in ontwikkeling uitstekend in staat om creatieve en werkende oplossingen te bedenken voor onze klanten. Ze streven echt naar het beste resultaat. Doordat ze goed op de hoogte zijn van alles wat er gaande is in de projecten, kunnen de (senior) adviseurs op hen vertrouwen. Ze voelen aan wanneer ze hulp moeten zoeken en doen dit ook wanneer het nodig is.

Zeker op de frontdesk hebben ze ook affiniteit met het werken met cijfers en managementinformatie. Wij werken namelijk steeds meer op basis van conversiecijfers en junior adviseur splitsen deze cijfers uit en dragen dit aan bij het management.

Bij de combinatie met de rol van projectcoördinator is een begeleidende instelling noodzakelijk om onze deelnemers goed te helpen. Voor dat deel van het werk is het belangrijk dat een adviseur stressbestendig is. De hectiek en problematiek die onze deelnemers met zich meebrengen moeten zij goed kunnen handelen en loslaten. Communicatief sterk zijn en energie krijgen van de contacten die ze hebben met deelnemers, zorg- en welzijnsorganisaties en onderwijsinstellingen zijn vaardigheden die goed passen bij de rol. Als junior adviseur moet je houden van het werken binnen een dynamische omgeving, een hands-on-mentaliteit hebben en pragmatisch zijn ingesteld.

Andere rollen bij Calibris Advies

Back To Top