Skip to content

Bezoek uit Denemarken op het WijkLeerbedrijf Amsterdam

Op maandag 8 mei 2023 kreeg het WijkLeerbedrijf Amsterdam (locatie Nieuw-West) bijzonder bezoek. Calibris Advies collega’s Melissa en Anne Marie ontvingen de Sociale Commissie van Favrsko, een stad in Denemarken. Het gezelschap bestond uit vertegenwoordigers van een aantal politieke partijen en ambtenaren waaronder de Directeur Sociaal. De aanleiding van het Deense bezoek? Kennis op doen van de werkwijze en impact van het WijkLeerbedrijf!

Wederkerigheid deelnemer en wijkbewoner

In de stad Favrsko wordt het beleid rondom ouderen herzien. De uitdagingen in de zorg in Denemarken zijn vergelijkbaar met de uitdagingen in de Nederlandse zorg. Denk aan personeelstekorten, wachtlijsten voor het verpleeghuis en eenzaamheid onder ouderen die nog thuis wonen. Het Deense gezelschap was vooral geïnteresseerd in het gecombineerde doel van het WijkLeerbedrijf: zowel deelnemers naar werk begeleiden als het bieden van informele hulp aan wijkbewoners. Het WerkLeerbedrijf is uniek in de wederkerigheid tussen deelnemers en wijkbewoners. 

Het gezelschap uit Denemarken kwam direct van Schiphol bij het WijkLeerbedrijf langs. Eenmaal daar stond er een Hollandse lunch klaar, gemaakt door de deelnemers van het WijkLeerbedrijf. Verse aardbeien, broodjes met kaas en hagelslag en als toetje een lekkere stroopwafel.

Persoonlijke ervaringen en groei

Natuurlijk konden de ervaringen van de deelnemers van het WijkLeerbedrijf niet ontbreken. Een drietal deelnemers stelde zichzelf voor, vertelde wat het voor hen betekent om aan het WijkLeerbedrijf deel te nemen en hoe graag ze met oudere mensen werken. Eén van de deelnemers deelde de groei die ze al heeft doorgemaakt en vertelde dat de zorg voor andere mensen haar zelfverzekerder maakt. Naast de vragen over resultaten en impact, vroeg het bezoek naar tips. ‘Waar moet je aan denken bij het opzetten van een soortgelijk project?’. Hier hadden Anne Marie en Melissa een kort en krachtig antwoord op: ”Doe het niet alleen. Maak er een samenwerking van en zorg dat je oog hebt voor het belang van alle partijen”.

Contact

Wil je meer weten over het WijkLeerbedrijf? Bezoek deze pagina of neem direct contact met ons op via info@calibrisadvies.nl of 030 3035 480.

Back To Top