Skip to content

Welkom bij Stadsleerbedrijf Helmond!

Het Stadsleerbedrijf is in 2016 opgezet als experiment. Het doel: de ‘moeilijkste’ groep uitkeringsgerechtigden perspectief bieden via leerwerkplekken. Het gaat om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt voor wie een betaalde baan niet aan de orde is. Calibris Advies is vanaf 2016 betrokken bij de opstart van het Stadsleerbedrijf.

Vrijwilligerswerk

Zij kunnen een half jaar lang begeleid vrijwilligerswerk doen bij onder meer een wijkhuis, school, vereniging, de klussendienst of de zorg- en gemaksdiensten die strijken, koken of boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. De gemeente werkt onder meer samen met LEVgroep, Senzer, UWV, GGZ en SMO.

Zevenhonderd mensen hebben in de vier jaar van zijn bestaan een traject gevolgd bij het Stadsleerbedrijf. 95 procent heeft daarna een vervolgstap gezet; ze zijn bijvoorbeeld begonnen aan een opleiding of stage of zijn vrijwilligerswerk of betaald werk gaan doen. Geconstateerd wordt dat in het laatste jaar steeds meer mensen met een nog grotere afstand tot de arbeidsmarkt binnenkomen. Die hebben meer begeleiding nodig.

Aanpak

In het Stadsleerbedrijf hebben mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt gelegenheid om in een periode van ongeveer 6 maanden te werken aan persoonlijke doelen die samen met een coach worden bepaald. Afhankelijk van de belastbaarheid van de deelnemer gaat hij activiteiten ondernemen bij een stichting, vereniging, wijkcentrum, die passen bij de ontwikkelwensen.

Daarnaast hebben we een BBL niveau 1 opleiding georganiseerd, waarin 9 deelnemers 1 dag per week naar school gaan, en 20 uur per week stage lopen in het Stadsleerbedrijf en hierin thuis ondersteuning bieden aan kwetsbare Helmonders. Denk aan ondersteuning bij strijken, de was doen, en boodschappen doen. Na 1 jaar hebben 8 deelnemers het diploma behaald, en zijn er 7 betaald aan de slag gegaan in diverse functies waaronder huishoudelijke hulp en gastvrijheidsmedewerker.

In 2020 verwachten we opnieuw een opleiding te starten, vanwege het succes van de eerste groep. Verder ondersteunt Calibris Advies bij de uitvoering van een rendementsonderzoek en de coaching van hbo stagiaires.

Onze impact in Helmond

De pilot is gestart in 2016
0
Aantal deelnemers
0
Begeleiding naar vrijwilligerswerk
0
Begeleiding naar vervolgopleiding of werk

Nieuws en ervaringen

Foto’s van de feestelijke certificaatuitereiking.
diploma uitreiking 2019
groepsfoto van Stadsleerbedrijf Helmond

Samenwerkingspartners

Verhalen van deelnemers

Internationale vrouwendag: rolmodellen in de zorg

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en dat wordt wereldwijd gevierd. In Nederland is…

De stage van Marit op het WijkLeerbedrijf Venray

Marit (21 jaar) loopt sinds augustus 2023 stage op ons WijkLeerbedrijf in Venray. Marit loopt…

Maatschappelijke rendement in studiejaar 2022-2023

Elk jaar rekenen wij uit wat het maatschappelijk rendement is van onze arbeidsmarktprojecten. De waarde…

Back To Top